- Reklama -
-0.2 C
Szamotuły
sobota, 23 listopada, 2024
Reklama

Wronki. Ewakuacja w firmie Amica [ĆWICZENIA]

Równo o godzinie 11.34 rozbrzmiał w fabryce kuchni Amica we Wronkach alarm pożarowy. Pracownicy sprawnie ewakuowali się z zagrożonego obiektu. Strażacy z OSP Amica, a także z zawodowej jednostki PSP w Szamotułach, ruszyli szybko do akcji ratunkowej. Ćwiczenia z praktycznego sprawdzenia organizacji oraz warunków ewakuacji w strefie VII zakładu kuchni we Wronkach były jednym z elementów trwającego audytu. Ocena wypadła pozytywnie.

24 września, w fabryce kuchni Amica we Wronkach, odbyły się ćwiczenia pożarowe, których celem było sprawdzenie założeń teoretycznych i zasad postępowania na wypadek pożaru lub innego zagrożenia w praktyce. Dzięki regularnym ćwiczeniom pracownicy firmy oraz Ochotnicza Straż Pożarna Amica, która ma swoją siedzibę na terenie zakładu, mogą doskonalić umiejętności w przypadku nagłego zagrożenia i stresujących sytuacji. Warto dodać, że w zakresie udzielania pierwszej pomocy fabryka kuchni Amica we Wronkach posiada, oprócz utrzymywanej pomimo braku takiego obowiązku własnej jednostki strażackiej, dodatkowe zabezpieczenie – to tzw. ratownicy wydziałowi pośród kadry każdego z obszarów, którzy również regularnie podnoszą swoje umiejętności i ćwiczą.

- Reklama -

Na terenie firmy ćwiczenia ewakuacyjne prowadzone są zgodnie z harmonogramem na dany rok. Pozwala to sprawdzić wcześniej ustalone teoretyczne założenia na wypadek ewakuacji, szczególnie te, które dotyczą spraw technicznych, na przykład przepustowości dróg ewakuacyjnych czy systemu łączności podczas akcji ratowniczo-gaśniczej – opowiada Iwona Kaprykowska, kierownik ds. BHP i PPOŻ. – Ważnym celem tych ćwiczeń, jest również pokazanie naszym pracownikom, że jesteśmy bezpieczną firmą, która w kryzysowej sytuacji, takiej jak powstanie pożaru lub inny wypadek wymagający udziału służb specjalistycznych, jest gotowa zareagować szybko i skutecznie – dodaje Iwona Kaprykowska. 

Strefa VII, w której odbywały się ćwiczenia pożarowe, jest budynkiem czterokondygnacyjnym o łącznej powierzchni 1356 m2. W ewakuacji brało udział 26 pracowników, których zachowanie podczas potencjalnego zagrożenia obserwowali pracownicy z działu BHP i zewnętrzni audytorzy. Ich zadaniem było ocenienie m.in. sposobu alarmowania i właściwego prowadzenia ewakuacji w strefie pożarowej, umiejętności alarmowania odpowiednich służb oraz sprawdzenie gotowości bojowej OSP Amica, jej operatywności i poziomu wyszkolenia. Po ćwiczeniach ratowniczo-gaśniczych wszyscy pracownicy wrócili do wykonywania obowiązków służbowych.

Obserwuj Nas:

20,200FaniLubię
1,000ObserwującyObserwuj
1,130SubskrybującySubskrybuj

Nowe