- Reklama -
Reklamaspot_img
5.6 C
Szamotuły
sobota, 27 kwietnia, 2024
Reklama

Kulinarne talenty z Szamotuł

28 listopada 2017r. w Zespole Szkół im. Adama Mickiewicza w Objezierzu odbył się Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny. Jego celem było promowanie młodych talentów oraz inspirowanie do poznawania i zgłębiania tajników sztuki kulinarnej.

Konkurs odbył się w dwóch kategoriach:

- Reklama -

* „Zakąski z wykorzystaniem dyni”
* „Desery z wykorzystaniem dyni”

W konkursie wzięli udział uczniowie ze szkół gastronomicznych z Czarnkowa, Poznania, Objezierza, Pniew oraz z Szamotuł. Konkurencja była bardzo wysoka. Młodzież przygotowała potrawy, które zachwyciły wszystkich swoim specyficznym smakiem, zapachem oraz formą podania.

Zespół Szkół nr 2 w Szamotułach reprezentowała Joanna Zasańska z 2 klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, która w kategorii „zakąski” wykonała „Orientalne wariacje” – serek tofu zapiekany w czarnym sezamie w towarzystwie pikantnej salsy dyniowej zdobywając wyróżnienie.

W kategorii „desery” Mateusz Stanisławski z 2 klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotował musli z pestek dyni otulone malinami i musem dyniowym pt. „Dynią otulone”.

Pracę uczniów nadzorowali i oceniali wybitni kucharze poznańskich restauracji. Przewodniczący: Pan Mieczysław Wciórka – szef produkcji w firmie Kuchnia Polki produkującej na potrzeby delikatesów Piotra i Pawła; Pan Andrzej Nowakowski – szef kuchni w hotelu Ikar; Pan Norbert Rutkowski – executiv souse chef w hotelu Sheraton w Poznaniu.

[Best_Wordpress_Gallery id=”386″ gal_title=”Kulinarne talenty z Szamotuł”]

Powiat Szamotuły

Obserwuj Nas:

18,900FaniLubię
1,000ObserwującyObserwuj
1,130SubskrybującySubskrybuj

Nowe