28 listopada 2017r. w Zespole Szkół im. Adama Mickiewicza w Objezierzu odbył się Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny. Jego celem było promowanie młodych talentów oraz inspirowanie do poznawania i zgłębiania tajników sztuki kulinarnej.
Konkurs odbył się w dwóch kategoriach:
* „Zakąski z wykorzystaniem dyni”
* „Desery z wykorzystaniem dyni”
W konkursie wzięli udział uczniowie ze szkół gastronomicznych z Czarnkowa, Poznania, Objezierza, Pniew oraz z Szamotuł. Konkurencja była bardzo wysoka. Młodzież przygotowała potrawy, które zachwyciły wszystkich swoim specyficznym smakiem, zapachem oraz formą podania.
Zespół Szkół nr 2 w Szamotułach reprezentowała Joanna Zasańska z 2 klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, która w kategorii „zakąski” wykonała „Orientalne wariacje” – serek tofu zapiekany w czarnym sezamie w towarzystwie pikantnej salsy dyniowej zdobywając wyróżnienie.
W kategorii „desery” Mateusz Stanisławski z 2 klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotował musli z pestek dyni otulone malinami i musem dyniowym pt. „Dynią otulone”.
Pracę uczniów nadzorowali i oceniali wybitni kucharze poznańskich restauracji. Przewodniczący: Pan Mieczysław Wciórka – szef produkcji w firmie Kuchnia Polki produkującej na potrzeby delikatesów Piotra i Pawła; Pan Andrzej Nowakowski – szef kuchni w hotelu Ikar; Pan Norbert Rutkowski – executiv souse chef w hotelu Sheraton w Poznaniu.
Powiat Szamotuły