- Reklama -
15 C
Szamotuły
poniedziałek, 7 października, 2024
Reklama

Zwycięzcy licytacji WOŚP w Amice zobaczyli najwyższy magazyn AGD i wzięli udział we włoskich warsztatach kulinarnych

Wsparcie przez Grupę Amica dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy stało się już tradycją. Z okazji 32. Finału WOŚP, na licytacje trafiło pięć podwójnych zaproszeń na włoskie warsztaty kulinarne i wycieczkę po fabryce oraz magazynie wysokiego składowania wiodącego europejskiego producenta sprzętu AGD.  

22 marca, zwycięzcy licytacji mieli okazję spędzić niezwykły dzień z przedstawicielami Grupy Amica. Na początek udali się oni do Wronek, gdzie znajduje się nowoczesna fabryka Amiki. Podczas wizyty uczestnicy mieli możliwość obserwacji procesu produkcji sprzętów AGD oraz poznania działania zautomatyzowanego Magazynu Wysokiego Składowania, który pomieścić może ponad 220 tysięcy wyrobów na 26 tysiącach palet.

- Reklama -

W planie zwiedzania uwzględniono także prezentację nowoczesnej technologii nadrukowywania wzorów na płyty indukcyjne InkJet, wprowadzonej przez Grupę Amica w ostatnim czasie. Uczestnicy byli pod wrażeniem szybkości pracy maszyn – w ciągu zaledwie godziny drukuje się aż 165 sztuk. Obecnie Amica może wyprodukować nawet 3600 sztuk dziennie, co przekłada się na blisko 800 000 sztuk rocznie.

– Podobało nam się przede wszystkim podejście do pracowników. Mimo że to ogromna firma, czuło się przyjazną atmosferę oraz troskę o bezpieczeństwo i komfort wszystkim w hali produkcyjnej. Trochę otuchy dodało mi też to, że mimo postępującej cyfryzacji i zaangażowania nowoczesnych maszyn, ludzie wciąż są potrzebni, bo w końcu człowiek stworzony jest do pracy i jest nam to potrzebne. Bardzo ucieszyło nas też to, że to jest faktycznie polski produkt, wyprodukowany we Wronkach. Przy wyborze sprzętu jest to dla nas na pewno bardzo istotne – mówi Justyna, która wylicytowała wycieczkę wraz z mężem.

Wielka włoska uczta

Warsztaty kulinarne to integralna część działalności Amiki. Nowoczesne sprzęty do kuchni mają ułatwiać codzienne gotowanie i sprawić, by nie było ono przykrym obowiązkiem, a możliwością czerpania przyjemności z przygotowywania posiłków, jedzenia i odkrywania nowych smaków. Dlatego po zwiedzeniu fabryki, zwycięzcy udali się do poznańskiego showroomu Amica, gdzie pod czujnym okiem mistrza Kacpra Sobkiewicza przystąpili do przygotowywania wyśmienitych dań kuchni włoskiej. Menu warsztatów obejmowało gnocchi z ricotty z truflami, vongole po marynarsku, cacio pepe, carbonarę i doskonałe tiramisu.

Potrawy zapewniły uczestnikom niezapomniane doznania kulinarne. Zwycięzcy licytacji byli bardzo zadowoleni z przebiegu warsztatów. Poznali wyjątkowe przepisy i techniki kulinarnych mistrzów, które z pewnością wykorzystają w swoich domach. Dodatkowo, otrzymali cenne wskazówki, które urozmaicą codzienne gotowanie i pozwolą im zaskakiwać bliskich wyjątkowymi potrawami.

– Najbardziej smakowały mi vongole po marynarsku. Gnocchi też były pyszne, ale nie była to dla mnie aż taka nowość. Vongole nie tylko gotowałem, ale też jadłem po raz pierwszy – opowiada Franek, uczeń technikum gastronomicznego, który zapowiedział, że zaprezentuje poznany w Amice przepis na zajęciach w szkole.

Monika, jego mama, która zdecydowała się na licytację warsztatów, najbardziej zachwyciła się smakiem ciekawych, świeżych produktów, które zaproponował mistrz kuchni Kacper Sobkiewicz. Do domowego menu na pewno wprowadzą palone masło z rozmarynem.

Miłośników gotowania, którzy nie mieli okazji uczestniczyć w tegorocznej licytacji, Amica zaprasza na warsztaty kulinarne kuchni z całego świata. Szczegóły oferty można znaleźć na stronie internetowej.

Obserwuj Nas:

20,200FaniLubię
1,000ObserwującyObserwuj
1,130SubskrybującySubskrybuj

Nowe