Szpital Powiatowy w Szamotułach poinformował dziś, że program „Dobry posiłek w szpitalu” będzie kontynuowany przez kolejne 6 miesięcy.
Program funkcjonuje w szamotulskiej placówce od 7 listopada 2023 roku. Jego celem jest poprawa jakości żywienia w szpitalach oraz zwiększenie dostępności do porad żywieniowych.
Podawane Pacjentom posiłki są bardziej urozmaicone, smaczniejsze i dostosowane do indywidualnych diet – informuje SP ZOZ. W ramach programu, na zlecenie lekarza odbywają się również konsultacje dietetyczne.
Program zyskał uznanie pacjentów i zostaje na kolejne pół roku
Jak poinformował dziś Szpital Powiatowy w Szamotułach, kończący się Program zyskał uznanie pacjentów. Dania były smaczniejsze, zróżnicowane i wzbogacone o produkty wysokiej jakości. Specjalnie dla potrzeb realizacji programu zatrudniono dodatkową dietetyk, która układa 8 różnych jadłospisów. Na prośbę szpitali, Ministerstwo Zdrowia przedłużyło program do końca 2024 roku.
– Jako specjalista bardzo się cieszę, że program został przedłużony. Odpowiednio zbilansowany jadłospis w szpitalu bezpośrednio wpływa na zdrowie i rekonwalescencje pacjentów. Żywienie dostosowane pod aktualny stan organizmu jest ważnym elementem zdrowia w szpitalu i poza nim. Pacjenci widząc takie posiłki uczą się też jak powinno się jeść. Edukacja żywieniowa w Polsce jeszcze kuleje, więc każda rzecz mała lub większa, które edukuje społeczeństwo jest na wagę złota. Mam nadzieję, że utrzymamy w Polsce taki poziom żywienia w szpitalach jaki mamy dzięki temu programowi na wiele lat – mówi dietetyk, psychodietetyk mgr Aleksandra Kotlarz-Woźniak.
Zobacz, jakie posiłki serwuje szamotulski szpital
W galerii przedstawiamy posiłki, jakie były serwowane pacjentom Szpitala Powiatowego w Szamotułach w ostatnich dniach. Na stronie szpitala (LINK) dostępnych jest więcej zdjęć oraz przykładowe diety.