- Reklama -
21.7 C
Szamotuły
poniedziałek, 17 czerwca, 2024
Reklama

Wpływ opakowań na jakość żywności

Artykuł sponsorowany

Czy opakowanie chroni żywność przed zanieczyszczeniem? Która grupa opakowań jest odporna na działanie niskich temperatur? To pytania, na które trzeba znać odpowiedź, aby w bezpieczny sposób przechowywać produkty spożywcze. Dotyczy to zarówno producentów, jak i konsumentów. Jakimi cechami powinno charakteryzować się dobre opakowanie do żywności?

Cechy dobrego opakowania, które mają wpływ na jakość żywności

Szczelność

Skażenie mikrobiologiczne to jedno z największych zagrożeń dla żywności podczas pakowania i transportu. Do najczęściej występujących patogenów zaliczamy takie bakterie jak Salmonella (mogąca być przyczyną duru brzusznego) czy Listeria monocytogenes (wywołująca chorobę zwaną listeriozą). Dlatego tak ważne jest przechowywanie łatwo psujących się artykułów spożywczych w szczelnych pojemnikach i w odpowiednich warunkach, to znaczy:

  • we właściwej dla danej grupy produktów temperaturze,
  • w suchym i ciemnym miejscu.

To właśnie te trzy wymienione wyżej czynniki, czyli światło, wilgoć i temperatura, mogą prowadzić do powstawania reakcji chemicznych, które mają negatywny wpływ na żywność.

Odporność na działanie czynników zewnętrznych

Opakowanie w trakcie magazynowania i transportu może być narażone na działanie różnego rodzaju czynników zewnętrznych. Materiałem najbardziej odpornym na uszkodzenia mechaniczne czy wilgoć jest plastik. Dlatego tak często powstają z niego opakowania spożywcze. Producent Stark Partner oferuje opakowania do produktów mlecznych i lodów, które mogą być przechowywane w bardzo niskich temperaturach, hamujących procesy mikrobiologiczne, które mogłyby zagrażać zdrowiu konsumentów.

Bezpieczeństwo

Opakowania, mające bezpośredni kontakt z żywnością, muszą spełniać wymagania określone m.in. w rozporządzeniu (WE) nr 1935/2004 Parlamenty Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. A więc, zgodnie z prawem, opakowania nie mogą w żaden sposób wpływać na cechy organoleptyczne żywności (czyli smak, zapach czy wygląd). Niedopuszczalne jest także wprowadzenie na rynek produktów, które mogłyby powodować zagrożenie dla zdrowia człowieka.

Tworzywa sztuczne nie są jednak grupą jednorodną. To znaczy, że mają nieco inne właściwości – jedne są bardziej elastyczne, inne mniej; jedne mogą powodować migrację niebezpiecznych substancji do żywności, w przypadku innych to ryzyko jest znikome. Do najbezpieczniejszych materiałów wykorzystywanych do przechowywania żywności należą: polipropylen (PP) i polietylen wysokiej gęstości (HDPE). Opakowania z PP ma w swojej ofercie m.in. producent pojemników plastikowych Stark Partner.

Funkcjonalność

Dobre opakowanie powinno być tak zaprojektowane, aby umożliwić konsumentowi wygodny dostęp do jego zawartości. Dobrze zaprojektowany pojemnik to taki, który nie sprawia użytkownikowi problemów z otwarciem, zamknięciem czy przechowywaniem.

W przypadku opakowań cateringowych funkcjonalnym nazwiemy opakowanie, które ma przegródki na żywność i które można włożyć do mikrofali (takie udogodnienia mają np. opakowania plastikowe na zamówienie firmy Stark Partner).

Artykuł sponsorowany

Obserwuj Nas:

18,900FaniLubię
1,060ObserwującyObserwuj
1,200SubskrybującySubskrybuj

Nowe

- Reklama -