Mięso najlepiej kupować w sklepach, które specjalizują się w dostawie tego typu produktów. Dają one gwarancję smaku i świeżości, a dla wygody klientów działają nie tylko stacjonarnie, ale również internetowo. Co oferuje sklep z mięsem? Wołowinę, wieprzowinę, a może coś jeszcze?
Dlaczego warto robić zakupy w sklepie mięsnym?
Sklep z mięsem to miejsce, w którym można znaleźć najwyższej jakości gatunki mięs. Zawsze świeże, smaczne, aromatyczne. To jednak nie wszystko – wybór produktów jest o wiele większy, niż w markecie. W sklepach, które specjalizują się w dostawie szeroko pojętych artykułów spożywczych, najczęściej mamy do wyboru różne kawałki kurczaka, indyka i ewentualnie wierzepowiny. Inne gatunki, takie jak chociażby wołowina czy jagnięcina, nie są szerzej dostępne. Tego typu mięso można kupić okazyjnie, a jego ilość często jest ograniczona. To sprawia, że na talerzach osób, które kupują mięso wyłącznie w markecie, cały czas gości drób przeplatany z klasycznym schabowym. W efekcie menu jest mało urozmaicone, i to do tego stopnia, że ochota na dania mięsne drastycznie spada.
Gdzie znaleźć dobrej jakości mięso?
Wysokiej klasy gatunki mięs znajdziesz oczywiście w sklepie mięsnym. Dla wygody klientów działa on w internecie, dzięki czemu zakupów może dokonać każdy, bez względu na miejsce zamieszkania. Mięso jest zawsze świeże i aromatyczne, co przekłada się na jego smak. Oferta sklepu jest też znacznie szersza niż marketów. Produktem flagowym jest wołowina, nieco zapomniana, ale przez wielu intensywnie poszukiwana. Można z niej przyrządzić pyszne steki, gulasze, kotlety lub inne dania charakterystyczne dla kuchni polskiej (i nie tylko). Wołowina przez niektórych określana jest jako mięso szlachetne i rzeczywiście, jej smak pobudza wyobraźnię. Ważne, aby wybrać odpowiedni kawałek, a następnie przyrządzić go zgodnie ze sztuką. Świeża wołowina, w zależności od rodzaju, może wymagać dłuższej lub krótszej obróbki termicznej.
Co oferuje sklep mięsny?
W sklepie mięsnym znajdziesz mięso:
-
drobiowe,
-
wołowe,
-
wieprzowe,
-
jagnięce,
-
cielęce.
Wieprzowina, a także mięso wołowe to dwa gatunki, które cieszą się największą popularnością. W kuchni polskiej na ich bazie można przygotować wiele dań, a większość z nas jest też przyzwyczajona do specyficznego smaku. Warto jednak spróbować także innych gatunków, jakie oferuje sklep mięsny online. Mięso wieprzowe może przeplatać się na naszych talerzach z delikatną jagnięciną lub cielęciną. Dedykowane są zwłaszcza osobom, które jedzą lekkostrawnie. Współczesny sklep mięsny przypomina nieco dawne punkty handlujące mięsem, które sprowadzały produkty bezpośrednio od gospodarzy. Dziś wracamy do tej tradycji, ponieważ wiemy, że chów masowy nie dostarcza tak dobrej jakości mięsa, jak chów ekologiczny. Dbamy więc o dobro zwierząt, ale też niepowtarzalny aromat i walory zdrowotne. Mięso można zamrozić i przygotować w późniejszym terminie, ale najlepiej przyrządzić je na świeżo, używając przypraw, które podkreślą jego smak.