- Reklama -
Reklamaspot_img
14.2 C
Szamotuły
piątek, 26 kwietnia, 2024
Reklama

Blaty do kuchni – wybór najlepszego dla siebie

Artykuł sponsorowany

Kuchnia to miejsce, w którym spędzamy dużo czasu i które pełni wiele ważnych funkcji w naszym domu. Blat kuchenny to centralny element kuchni, na którym przygotowujemy posiłki, układamy naczynia i stawiamy na stałe pewne przedmioty. Istnieje wiele rodzajów blatów, a każdy z nich ma swoje zalety i wady, a także inny wygląd i styl. Dlatego odradzamy szybkie zakupy, a zalecamy, by sprawdzać co konkretne blaty do kuchni mogą nam zaoferować.

Blaty do kuchni – czy są mocno użytkowe?

Ogólnie blaty do kuchni zrobione niezależnie z jakiego materiału, muszą przetrwać wiele. Na blacie kuchennym kroimy, siekamy, układamy i mieszamy składniki potraw. Jest on miejscem, na którym stawiamy naczynia, garnki i patelnie podczas gotowania. W niektórych kuchniach blat kuchenny może pełnić funkcję stołu jadalnego, zwłaszcza w mniejszych mieszkaniach. Ponadto blaty kuchenne to nieraz miejsce, na którym po prostu stoją różne przyprawy albo produkty mogące się rozlać.

A jeszcze trzeba dodać, że jest to często centralny element, który widzi każdy wchodzący do pomieszczenia, więc nie oszukujmy się, ale musi być on czysty i elegancki.

Jakie zalety i wady mają poszczególne rodzaje blatów do kuchni?

Zalety i wady poszczególnych rodzajów blatów do kuchni zależą od wykorzystanych materiałów. Oto szybki przegląd.

Blaty granitowe:

  • Zalety: trwałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne i wysoką temperaturę, łatwe w czyszczeniu.
  • Wady: stosunkowo wysoka cena, ciężar, niewielka elastyczność.

Blaty marmurowe:

  • Zalety: piękne, eleganckie, naturalne wykończenie, nieprzepuszczalność dla płynów.
  • Wady: trudne do utrzymania w czystości, podatne na zarysowania i plamy, wymagające regularnego konserwowania.

Blaty z konglomeratu:

  • Zalety: niska cena, łatwe w utrzymaniu czystości, odporne na uszkodzenia i zarysowania, możliwość dobierania kolorów.
  • Wady: mniej trwałe niż naturalny kamień, podatne na uszkodzenia termiczne.

Blaty z drewna:

  • Zalety: ciepły i przytulny wygląd, naturalność i piękno, możliwość cięcia na wymiar.
  • Wady: wymagają regularnego konserwowania, są podatne na zarysowania i uszkodzenia termiczne.

Blaty do kuchni i ich trwałość

Trwałość blatu kuchennego zależy od kilku czynników, gdzie pierwsze skrzypce gra to z jakiego materiału jest wykonany. Charakterystykę konkretnych materiałów podaliśmy już wyżej.

Pamiętajmy, że im grubszy blat, tym jest bardziej odporny na uszkodzenia. Dodatkowo niektóre rodzaje wykończenia powierzchni blatu, takie jak polerowanie, impregnacja czy lakierowanie, zwiększają jego trwałość.

Stosowanie ochronnych podkładek niezależnie od wybranego materiału to też zabezpieczenie przed uszkodzeniami mechanicznymi i termicznymi.

 

Artykuł sponsorowany

Obserwuj Nas:

18,900FaniLubię
1,060ObserwującyObserwuj
1,200SubskrybującySubskrybuj

Nowe

- Reklama -