Masz wrażenie, że całe wyposażenie do kuchni w restauracji jest wykonane ze stali nierdzewnej? Nie mylisz się! To niezwykle popularny materiał, który jest szeroko wykorzystywany w miejscach, gdzie niezwykle istotna jest czystość. Do tego grona zalicza się również kuchnia w obiektach gastronomicznych. Zastanawiasz się, jednak czym charakteryzuje się stal nierdzewna i co wpływa na jej atrakcyjność? Sprawdź!
Wyposażenie gastronomiczne ze stali nierdzewnej – najlepszy sposób na higienę w Twojej kuchni!
Prowadzenie jakiegokolwiek lokalu gastronomicznego wiąże się z wieloma obowiązkami. Jednym z nich jest spełnienie wymogów Sanepidu, które są niezwykle restrykcyjne. Wśród nich znajdziesz np. przykaz, aby maszyny, urządzenia technologiczne i pozostałe wyposażenie gastronomiczne było regularnie myte przy użyciu specjalnych środków chemicznych i gorącej wody. Niestety drewno czy plastik źle znoszą takie traktowanie. Pod wpływem substancji czy wysokiej temperatury wspomniane materiały mogą tracić swój kształt, czy pękać. W rezultacie w takich produktach mogą gromadzić się bakterie i powodować zagrożenie dla zdrowia klientów.
Jest jednak materiał, który nie zmienia się pod wpływem wysokich temperatur czy środków chemicznych. Ponadto dobrze znosi także długotrwały kontakt z wodą i nie wchodzi w reakcję z żywnością. To stal nierdzewna. Ona:
- nie rdzewieje, a więc może długo posłużyć w kuchni. To nie tylko wpływa na jej stan wizualny, ale także oszczędności. Im rzadziej coś wymieniasz, tym mniej pieniędzy wydajesz na zakup wyposażenia;
- nie ma porów tak jak drewno czy plastik. W rezultacie na powierzchni urządzeń czy mebli nie gromadzą się bakterie ani inne niemile widziane drobnoustroje. To znacząco ułatwia utrzymanie czystości w kuchni i zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów pokarmowych u klientów.
Warto mieć na uwadze, że wyposażenie gastronomiczne wykonane ze stali nierdzewnej jest nie tylko higieniczne, ale także bardzo praktyczne. Dobrym przykładem są meble z oferty Iguana Grupa. Proponowane produkty wyróżniają się niezwykłą lekkością. Dzięki temu można je swobodnie przestawiać i dostosowywać do potrzeb osób gotujących. Ponadto wyposażenie ze stali nierdzewnej jest wytrzymałe na nacisk. A zatem, meble się nie odkształcają pod wpływem ciężkich naczyń. To sprawia, że służą bardzo długo i sprawdzają się w codziennym użytkowaniu.
Postaw na wyposażenie gastronomiczne ze stali nierdzewnej, a stworzysz kuchnię, która będzie praktyczna i higieniczna. To gwarancja co najmniej 50% sukcesu Twojego lokalu! Przekonaj się w praktyce.