Ciasto z białą czekoladą kojarzy się z lekkością i elegancją, ale niezaprzeczalnie także ze słodyczą. Biała czekolada ma bowiem wyraźny, ale bardzo słodki smak. To świetny deser na każdą porę roku – zimą otula cię puszystością i słodyczą, latem zaś idealnie pasuje do letnich przyjęć – szczególnie, jeśli udekorujesz je truskawkami! Zobacz, jak zrobić ciasto z białą czekoladą, którego słodycz przełamie delikatny mus truskawkowy.
Pamiętaj! Ciasto musi się chłodzić całą noc w lodówce, dlatego najlepiej przygotować je dzień wcześniej.
Składniki na ciasto:
- 50 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
- 2 duże jajka,
- 50 g masła,
- 50 g cukru drobnego do wypieków,
- 50 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na mus z białej czekolady:
- 300 g czekolady białej E.Wedel,
- 180 ml mleka,
- ziarenka z 1 laski wanilii lub łyżeczka pasty z wanilii,
- 220 ml śmietanki 30% lub 36%,
- 2 łyżeczki żelatyny.
Składniki na warstwę truskawkową:
- 600-700 g truskawek,
- 1 galaretka truskawkowa w proszku.
Przygotowanie ciasta:
W misie miksera umieść masło i cukier i ucieraj do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Rozpuść czekoladę, po przestudzeniu dodaj ją do masy i ponownie zmiksuj. Do masy czekoladowej wbijaj kolejno żółtka, miksując po każdym dodaniu.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, przełóż do masy czekoladowej i bardzo delikatnie wymieszaj. Piekarnik nastaw na 170°C. Ciasto przełóż do tortownicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 12 minut.
Przygotowanie musu z białej czekolady:
Żelatynę zalej minimalną ilością wody (tylko tyle, ile potrzeba, by ją przykryć) i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Gdy napęcznieje, podgrzej ją w rondelku, cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Pamiętaj, by nie doprowadzić żelatyny do wrzenia!
Mleko podgrzej prawie do wrzenia, dodaj wanilię, połamaną w kostki białą czekoladę i wymieszaj do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Dodaj ciepłą żelatynę i bardzo dokładnie wymieszaj. Studź do momentu, gdy masa zacznie tężeć. Wtedy zabierz się za śmietanę. Śmietanę kremówkę umieść w naczyniu i ubij do sztywności. Dodawaj ją stopniowo do masy czekoladowej i delikatnie mieszaj. Mus czekoladowy przelej na wystudzone ciasto czekoladowe, wyrównaj i wstaw do lodówki, by całkowicie stężał.
Przygotowanie musu truskawkowego:
Truskawki umyj, oczyść z szypułek, po czym umieść w garnuszku i zmiksuj blenderem na gładką masę. Podgrzej do wrzenia, zdejmij z palnika i dodaj galaretkę w proszku. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się galaretki w masie truskawkowej. Wystudzone masę przelej na stężały mus z białej czekolady i odstaw na całą noc do lodówki.
Z czym podawać ciasto z białej czekolady?
Ciasto z białej czekolady z musem truskawkowym łączy w sobie wszystko to, co powinien mieć idealny deser: słodkość białej czekolady, lekkość biszkoptu i owocowość musu. Ma idealny balans, do którego nie potrzeba nic więcej. No, może z wyjątkiem filiżanki dobrej kawy lub herbaty!
Jeśli przepadasz za słodyczą, a owoce lubisz tylko w formie dekoracji – sprawdź nasz przepis na ciasto z białą czekoladą, oblane polewą zrobioną z pełnej smaku czekolady białej E.Wedel! To propozycja przepyszna, ale i niezwykle elegancka – sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęcia: urodziny, rocznice czy inne okazje!